Gehandicapten en Werklozen dood ongelukkig!

sociale werkplaats2

Decentralisatie en Participatie, soms word ik er zo vreselijk kwaad over als ik zie hoe er met mensen wordt omgegaan dankzij deze nieuwe regelingen van PvdA Staatssecretaris Jetta KIijnsma die per 1 januari 2015 zijn ingegaan.

Gehandicapten die tussen wal en het schip vallen door kromme hersenspinsels van PvdA Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma. Werklozen die op de werkplaats te werk gesteld worden tegen behoud van uitkering. Voor mijn gevoel voor beide partijen de omgekeerde wereld die zeker niet zal bijdragen dat gehandicapten een gewone baan aangeboden krijgen of dat werklozen aan een baan komen.

Gehandicapten:
Werkplaatsen lopen leeg en nieuw gehandicapten worden niet meer geplaatst waarvan er nog zo’n 20.000 op de wachtlijst stonden. Het budget wat gemeentes krijgen is te weinig om al die mensen de nodige begeleiding te geven die tot een baan lijdt, vele gehandicapten zitten dood ongelukkig thuis en dit aantal zal groeien! Ik weet uit ervaring dat veel gehandicapten trots zijn op hun werk bij een sociale werkplaats en dat dit een goede invulling geeft in hun leven waar ze blij mee zijn. Waarom dit nu afgepakt, juist Jetta Klijnsma met haar eigen handicap had zich beter moeten verdiepen waar deze mensen behoefte aan hebben en waar zij zich gelukkig voelen, maar nee zij bekijkt het van een hele merkwaardige kant, houdt geen rekening met de gevoelens van deze mensen. Vele kunnen niet instromen in een reguliere baan en ook werkgevers staan niet te trappelen om deze mensen aan te nemen, de praktijk is nu al na twee maanden heel anders als dat Klijnsma heeft afgeschilderd. Lang niet iedereen heeft een handicap die hun in staat stelt om normaal werk te verrichten dat is echt maar een beperkte groep. In mijn ogen een domme ondoordachte maatregel van Jetta Klijnsma die niet gaat werken en een hoop verdriet met zich meebrengt.

Gemeentes:
Veel gemeentes hadden volgens mij liever de sociale werkvoorziening overeind gehouden, dat lees ik ook overal in de media. Daarnaast geeft het Rijk gemeentes elk jaar minder geld voor de uitkeringen en begeleidingskosten voor de oude groep. In veel plaatsen is onduidelijk of het lukt om de sociale werkvoorziening met de teruglopende instroom en het teruglopende budget overeind te houden. Zeker is dat een andere werkvoorziening voor een grote groep niet zal lukken.  PvdA Staatssecretaris Klijnsma wil dat gemeenten hun best doen om mensen met een beperking bij gewone bedrijven te plaatsen, maar lang niet iedereen is het daar mee eens. In de arbeidsregio’s zijn veel werkgevers die zeggen dat ze bereid zijn ruimte te maken voor deze groep mensen, maar vooralsnog zijn er nog maar een paar banen gerealiseerd bij die werkgevers.

Werklozen:
Werklozen zijn ook mensen die gevoel hebben en die vaak al door een bak ellende zijn gegaan toen zij hun baan verloren. Natuurlijk zijn er ook werklozen die het wel best vinden niet te hoeven werken, deze zijn er altijd al geweest echter is dat maar een kleine beperkte groep. De meeste vinden het verschrikkelijk gedwongen thuis te zitten en solliciteren enorm veel om een nieuwe baan te vinden. Veel gemeentes hanteren nu de regel dat werklozen mensen een aantal weken moeten werken op de sociale werkplaats. In mijn gevoel de omgekeerde wereld gehandicapten zijn ellendig omdat ze bij een gewone werkgeven moeten gaan werken, nieuwe gehandicapten zitten doelloos thuis en werklozen voelen zich niet op hun plaats omdat zij op de sociale werkplaats te werk gesteld worden. Ook gedurende die periode is er minder de gelegenheid om naar een reguliere baan te zoeken immers na werktijd kan je alleen nog schriftelijk en per mail solliciteren. En iedereen die werkloos is weet nu wel dat die manier van solliciteren zelden een reactie terug oplevert.

Twee groepen ongelukkig:
Twee grote groepen mensen dood ongelukkig en bovendien levert het geen nieuwe banen op nog voor de gehandicapten of de werklozen. Werkgevers staan echt niet te trappelen om gehandicapten een baan te bezorgen, Klijnsma roept dat nu wel maar de praktijk laat het tegendeel zien. Deze aanpak levert volgens mij alleen schadelastbeperking op. Een van de deelnemers, een bouwkundig ingenieur met 20 jaar werkervaring, zegt: “Het steekt me dat wij productiewerk doen, waaraan geld verdiend wordt, maar niet door ons. Opdrachtgevers betalen, maar ik krijg niets.” Hij wil liever iets nuttigs doen als tegenprestatie: “Laat mij een buurthuis opknappen waar geen geld voor is, een speeltuin, laat me iets doen waar de maatschappij iets aan heeft en waar normaal gesproken geen geld voor is.” En dan te weten dat die zelfde productieplaats door een gehandicapte die thuis zit in misère heel graag opgevuld zou zijn. Hoe krom is dit, twee groepen dood ongelukkig en bijna niemand komt op deze manier echt aan een baan, in mijn beleving verkeerd uitgedacht en deze maatregel zou zo snel mogelijk moeten verdwijnen.

Afschuifsysteem van de Staat:
Helaas is de realiteit heel anders als de hersenspinsels van PvdA Jetta Klijnsma, niemand wordt er gelukkiger van…nou ja wel iemand natuurlijk maar dat is de Staat, de werkgevers en in bepaalde vorm misschien sommige gemeentes. De staat omdat die er tegenwoordig een afschuifsysteem op nahoudt en er dan ook nog eens een veel te laag budget voor geeft. De werkgevers, omdat er dan meer productie geleverd wordt op de sociale werkplaatsen ( behoud van uitkering) dus dat levert meer op en de gemeentes omdat de sociale werkvoorziening ook voor hun meer oplevert dus zij iets minder te kort zullen komen. Maar van die laatste wil ik er wel bij zeggen dat zij natuurlijk een veel te laag budget krijgen van de Staat en dus ook veel te kort zullen komen om deze taken uit te voeren.  In mijn beleving onmenselijk en asociaal beleid!

Oplossing:
Een oplossing zo ik het zie en ik ben geen politicus maar een gewone burger. Om te beginnen de Sociale werkvoorzieningen open houden. Natuurlijk weet ik dat dit minder oplevert maar aan de andere kant al die gehandicapten die thuis zitten moeten om dit houdbaar te houden toch dan naar een soort dagopvang en dat kost ook geld. Dat geld moet dan grotendeels vrees ik door de verzorgers van die gehandicapten opgebracht worden en indien zij dat niet kunnen belanden zij volgens mij toch ook weer bij de gemeentes. Menselijk gezien moet voor mij echt de sociale werkvoorziening intact blijven, ik vrees dat op de manier het nu gaat deze anders grotendeels op de lange duur zal verdwijnen wat een slechte zaak zou zijn.

Wat de werklozen betreft, een tegenprestatie leveren voor de uitkering vind ik niet verkeerd, maar deze zou zo ingevuld moeten worden dat mensen het voelen als een wezenlijke bijdrage aan de maatschappij en zou het naar mijn idee alleen maar goed zijn als zij daar ook iets aan overhouden oftewel een klein deel van zelf mogen houden.

Een tweede mogelijkheid zou zijn dat mensen te werk gesteld worden bij een werkgever die hun na een bepaalde tijd Verplicht een vaste baan moeten geven. Immers is het nu vaak zo dat indien nu de proeftermijn afgelopen is men wordt ingeruild voor een volgende werkloos. Dat laatste demotiveert mensen enorm en moet naar mijn mening gestopt worden.

© Gre Hulspas 12-3-2015

8 gedachten over “Gehandicapten en Werklozen dood ongelukkig!

 1. ja je slaat de spijker op zn kop, maar ja wij zien allemaal oplossingen, maar in den haag willen ze ons langzaam maar zeker kapot maken, zelf zitten ze goed
  met werk en dikke salarissen dan is het gemakkelijk oordelen over het gewone volk
  Ik denk ook dat dit systeem zo rot is dat dat niet meer is op te lossen,de gekozen partijen willen bij voorbaat al niet met elkaar regeren terwijl ze door ons gekozen zijn.dus wat moet dat worden alleen maar meer ellende

  jack

  • Dag Jack,
   Allereerst bedankt voor je bezoekje aan mijn blog en dit berichtje. Zeker zijn ze ons in Den Haag aan het kapot maken dat ben ik met jou eens en ook dat ons systeem rot is. Maar dat er niets meer aan te doen is niet ik denk we kunnen nog genoeg doen bijvoorbeeld door alles openbaar te maken zo veel we kunnen want nog steeds merk ik in mijn omgeving dat er te veel mensen zijn die onwetend zijn en dan hun smerige praatjes weer gaan geloven. Dat kunnen we doen op sociaal media want daar zijn ze gevoelig voor zeker nu in de verkiezingstijd. Verder kunnen we massaal protesteren in Den Haag maar daarvoor moeten mensen massaal en als één blok tevoorschijn komen en dat zie ik nu nog niet gebeuren maar zal zeker wel gaan komen het verzet tegen die lui groeit nu steeds harder, dus daar ga ik voor. En ja als derde kunnen we sociaal kiezen aanstaande 148 maart want een stukje sociaal zal er zeker terug moeten komen in ons land….zo zie er is nog genoeg te doen.

   Groetjes Gre

 2. Beste gre,
  ik heb meer dingen ontdekt zoals de loon.
  wsw-ers is nu van de gemeente en die heeft beperkt geld o.a binnen naar buiten .
  Maar we hebben nog een probleem en dat is onze loon.
  We moeten nieuwe cao maar er zijn dingen die nog niet uitgekomen en we gaan na de vakantie actie voeren.
  we hebben al meer dan 3 jaar geen loonverhoging gehad en toen klijnsma naar gemeente opdracht gevers en aantal miljoen euro overgemaakt .
  Maar we vng willen wel ons cao praten maar ze willen geen loonverhoging .
  ze zei zelfs nooit meer loonverhoging en dat zijn we niet mee eens want straks verdienen we minder dan studenten .
  groetjes sander cleutjens.

  p.s u denkt dat ik niet goed nederlands schrijft maar ik heb een beperking .

  • Dag Sander,
   Allereerst hartelijk dank voor je reactie, deze is helder jullie willen en verdienen loonsverhoging.
   Dit probleem had ik nog niet eerder gehoord dus ik ben blij dat je dit nu schrijft zodat ook andere daarvan op de hoogte zijn.
   Het is meer dan droevig zoals Jetta Klijnsma van de Partij van de Afbraak ( PvdA) zich opstelt tegenover jullie en dat zij dan ook nog zegt ‘nooit meer loonsverhoging’ is gewoon minderwaardig. Jullie moeten daar dan ook nooit genoegen meenemen en verder strijden voor een beter loon. Wat jou beperking met schrijven betreft, nou Sander ik vind dat je het uitstekend hebt verwoord en neer geschreven hoor dus ik heb daar alleen respect voor.

   Ik wens je veel sterkte met jullie actie voor een beter loon, geef nooit op en strijd net zo lang tot jullie het hebben is daarbij mijn advies.

   Liefs en Groetjes Gre

 3. Ik werk met deze mensen en zie wat het nieuwe beleid met ze doet. Tuurlijk is het fijn dat ze in staat zijn om bij een regulier bedrijf te werken, maar er is een groep die dit niet kan, omdat ze een zodanige beperking hebben, waar rekening mee gehouden moet worden. Ik heb er al vele in de vernieling terug zien komen en hou mijn hart vast voor wat er nog komen gaat. Deze in rust en onduidelijkheid is voor deze groep absoluut niet gewenste.

  • Dag Ida,
   Bedankt voor je bezoekje en je berichtje, zeker is het zo dat vele die door hun beperking niet in een regulier bedrijf kunnen werken in de meeste gevallen dood ongelukkig zijn. Dat is precies ook de rede dat ik dit artikel heb geschreven en ja uiteindelijk zorgt dit beleid er voor dat twee groepen ongelukkig zijn en de vernieling in gaan…..ook ik hou mijn hart vast wat het volgende zal zijn wat deze mensen hard zal treffen.

   Groetjes Gre

 4. Ik werk zelf binnen de sociale werkplaats als algemeen werknemer maar dat weerhoud mij neit van het roepen dat die participatie wet gedoemd is te mislukken.
  Voordat ik in de sw terecht kwam werkte ik als uitkeringsgerechtigde ( Wajong) Probeerde ik op twee bedrijven aan het werk te komen. eerst via Europatuin in Sneek ) detachering en en later via stichting stam. Bij de welkoop in Heerenveen Beide plekken mislukten door diverse handicaps van mijn zeide en het GEBREK AAN JUISTE BEGELIJDING VAN DE bedrijven. Als de juiste begelijding neit op de bedrijven voorhanden is dan gaat het ten alle tijden mis

  • Dag Johannes,

   Allereerst hartelijk dank voor je bezoekje aan mijn blog en dit stukje in mijn gastenboekje. Zo jij schrijft gaat het bij vele gehandicapten, ze krijgen net als jij dan niet de nodige begeleiding en dan gaat het niet werken. Het is zo jij zegt als de juiste begeleiding niet aanwezig is gaat het ten alle tijden mis….maar de regering moet dit inzien anders gebeurt er voor jullie niets.
   IK wens je in ieder geval veel succes….Groetjes Gre

Geef een antwoord