Mijn verslag van Break the System 27 januari 2015

malieveld 20 januari

Dinsdag 27 januari 2015, Break the System een organisatie die ik op Facebook heb leren kennen en zeer ben gaan waarderen geeft een grote manifestatie op het Malieveld in Den Haag. Wij zijn er heen gegaan want op zeker willen we een beter en socialer Nederland als dat er nu is voor iedereen.

Hulde aan Break the System:
Laat ik als eerste zeggen, hulde aan Break the System voor de fantastische organisatie en zeker ook hulde aan de vele mensen en sprekers die gekomen zijn. Het was fantastisch georganiseerd ondanks dat de gemeente Den Haag van te voren voortdurend dwars had gelegen en geen poot heeft uitgestoken om de organisatie ook maar ergens mee te helpen. Ook de bonden hebben het opnieuw laten afweten wat ik echt schandalig vind.

Deze keer een echte grote opkomst ondanks dat de 6 bussen onderweg tegen gehouden zijn. Ik weet niet of deze het Malieveld nog hebben kunnen bereiken. Maar ondanks dat machtsvertoon van die bussen tegen houden was de opkomst zeker heel mooi en de sfeer heb ik als heel prettig ervaren die onder de demonstranten heerste. Veel saamhorigheid, eensgezindheid en gedrevenheid om met zijn allen te gaan voor een beter en socialer Nederland voor iedereen. Ik denk we waren het er allen roerend over eens Mark Rutte moet OPRUTTE!
Kijk dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=Ix9_IJ4Ndbw&x-yt-ts=1422327029&x-yt-cl=84838260#t=42

De berichtgeving bij Jaar Tegen de Armoede (Facebookpagina):
6 volle bussen zijn op de heenweg al door de politie van de weg gehaald en terug gestuurd deze hebben nooit het Malieveld bereikt!
Tevens ongeveer 180 treinpassagiers terug gestuurd ook zei konden het Malieveld niet meer bereiken.
Democratie, vrijheid van meningsuiting.
Dictatuur en een politie staat zal men bedoelen, fijn land om in te leven.
Zo schreef: https://www.facebook.com/2014tegendearmoede/posts/625449530894506

Verloop van de dag:
Zoals ik al schreef de ochtend verliep echt geweldig, veel goede sprekers afgewisseld met muziek en zang en hier en daar een gedicht. Wel koud maar we hadden het er dik voor over. En toen riep een gastspreker op het podium om in een stoet naar het Binnenhof te gaan. Daar werd massaal gehoor aan gegeven maar dat mag tegenwoordig in dit land niet meer dus toen ging het mis!

Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij zeggen dat van te voren ook al bekend gemaakt was aan Break the System en de demonstranten dat de gemeente Den haag dat niet wilde. Maar mensen zijn gedreven en ik denk niemand zag er kwaad in en zeker ging alles heel vreedzaam zonder wanklank dus waarom dan geen demonstratie waar de politiek het kan horen want iedereen wil dat de politiek het zal horen lijkt mij. Dus de meeste gingen met de beste bedoelingen op weg naar het Binnenhof. Helaas bij de eerste oversteekplaats werd de hele mensenmenigte geconfronteerd met een hoop machtsvertoon en dreigementen van de politie en een grote hoeveelheid ME’ers!

Reporter: Paul van der Sluijs en Camera & edit: Robert Kersbergen:
Een hele goede weergave van de dag kreeg ik aangeboden van Paul van der Sluis. Hij schreef er het volgende over wat spreekt voor zich!
Als reactie op de valse berichtgevingen over Break the System in de media maakte Soulvability tv een echt verslag van de demonstratie op 27 januari 2015 in Den Haag. Een vredig protest van normale burgers wat uiteindelijk, bij het verlaten van het Malieveld, hard werd neergeslagen door de mobiele eenheid. Op het Binnenhof bleef het daardoor angstvallig stil zoals ook Staatssecretaris Teeven voor onze camera wist te verklaren.
Kijk hier het filmpje: https://www.youtube.com/watch?v=m8dynhguS2k&feature=youtu.be

Dictatuur en een politiestaat en puur Machtsvertoon!
Vandaag heb ik dan ook moeten ervaren dat we in een Politiestaat en Dictatuur leven. Op het Malieveld werden we ingesloten door een grote hoeveelheid ME’ers, politie, politie te paard en politie met honden en er werd stevige taal gesproken. In dit land mag je als Nederlander niet meer demonstreren, ook niet als je dat vreedzaam wil doen met de beste bedoelingen.
Wanneer je net buiten het gras op het pad stond werd je terug gejaagd en mij werd gedreigd dat indien je niet van de openbare weg af ging dat je de rest van de dag kon doorbrengen in een cel van 2×2 meter. Mensen stonden daar alleen en kwamen zeker niet om herrie te schoppen! Maar om vreedzaam op te komen voor de rechten van alle mensen in dit land die verschopt worden.

Nota bene een oude vrouw die zich van geen kwaad bewust was kreeg een klap met zo’n stok van politieman te paard!
Een andere bejaarde man werd met een rot zet geduwd het veld weer op zodat deze bijna viel omdat deze net met zijn voeten op het pad stond, een keurige man die niets maar dan ook niets verkeerd deed. En zo waren er meer van deze incidenten, naar mijn mening onnodig provocerend en walgelijk vertoon van macht.
Bekijk ook dit filmpje: https://www.youtube.com/watch?x-yt-ts=1422327029&x-yt-cl=84838260&v=MuMafxTz2XM

De media Boycot:
Sommige nieuwszenders en kranten zeggen dat er 500 mensen aanwezig waren maar dat is toch echt niet zo, dit keer waren het er vele malen meer. Eigenlijk vanaf het begin is Break the System onterecht geboycot door de media en zelfs nu is hun berichtgeving summier en klopt vaak maar half. Hoe triest is het dat de media opnieuw alleen negatieve berichtgeving geeft terwijl het een hele mooie ochtend was met veel goede sprekers. En zeker ook een grote opkomst maar ook dat vlakken ze af. De vraag is waarom of worden zij soms gedirigeerd vanuit een andere hoek?

Recht van Vrijheid tot Demonstreren:
Rond drie uur ongeveer werd door VVD burgemeester Jozias van Aartsen gelast dat er niet verder gedemonstreerd mocht worden en hij blies de hele manifestatie af! Voor mij voelt het aan als dat onterecht en met veel machtsvertoon ons allemaal een groot Democratisch recht is afgenomen, namelijk het Recht van Vrijheid tot Demonstreren!

Tot slot:
Ik hoop dan ook van harte dat Break the System verder gaat want op het moment zijn zij de enige organisatie die de moed, lef en gedrevenheid heeft net als ik om voor een beter en Socialer Nederland te willen strijden. En wanneer de volgende manifestatie is ben ik er zeker weer bij!
Voor een ieder die ook een beter en Socialer Nederland wil zou ik zeggen sluit je aan bij Break the System.
Hier op facebook: https://www.facebook.com/breakthesystem?fref=ts
Hier op hun website: http://www.breakthesystem.nl/

© Gre Hulspas 27-1-2015

 

14 gedachten over “Mijn verslag van Break the System 27 januari 2015

 1. Beste mevrouw Hulsplas,
  Een erg mooi en realistisch geschreven verslag. Ik was er bij en deel volledig uw verontwaardiging. We gaan door! In wat voor vorm dan ook 🙂

  Hartelijke groet,

  Yvonne

  • Dag Yvonne,
   Dank je wel voor het compliment over mijn verslag. Ik heb het gelijk dezelfde dag nog geschreven wel wetend dat de media weinig doet voor Break the System en als ze al iets schrijven is dat vaak negatief en dat verdienen deze mensen niet. Ze hebben er maanden aan gewerkt en de organisatie was prima en netjes geregeld toch. Zeker ook van mijn kant, we gaan er voor en zullen doorgaan.

   Hartelijke Groetjes Gre

 2. Ik kwam aan toen net een menigte probeerde door te breken naar het binnenhof. Ben naar het maliveld gelopen om even uit te hijgen met m’n 2 hernia’s, kapotte maniscus en revaliderend van lyme diseas. Toen de demonstratie verboden werdt was het 14.00 uur en ik was pas net aangekomen. Moet nu terugbetalen met lichamelijke klachten, over de 25 euro treinticket vanuit Wormerveer maar niet te spreken. Bedankt BTS en alle andere vrijwilligers. Volgende X kom ik weer!!! Samen strijdend gaan we noooit ten onder!!!

  • Dag Michael,

   Wat een pech voor jou zeg ik hoop dat je er niet al te veel pijn van over gehouden hebt. En ja 25 euro voor de treinticket dat is heel veel geld, misschien kan je eens rond vragen of je met iemand mee kan rijden de volgende keer. Geweldig dat je de volgende keer in ieder geval weer van plan bent om te komen, dat geld voor mij ook hoor ook ik zal er weer zijn . Samen staan we Sterk.

   Groetjes Gre

 3. Hier sluit ik mij helemaal bij aan, Gre.
  Het was vreedzaam en er werd zelf geweld gebruikt tegen oudere mensen, die niet bij de manifestatie waren. Het waren gewone passanten.
  Het blijkt wel, dat de regering toch bang is voor een opstand, omdat ze het nodig vonden om bussen en mensen tegen te houden, die op weg waren naar het malieveld en zelfs een spreker niet toe lieten.
  Volgende keer moeten er gewoon veel meer mensen aanwezig zijn, zodat er echt een vertegenwoordiging van het volk staat.
  Met 1000 man red je het helaas niet.
  Maar het begin is er.

  • Dag Brigitte,
   Ik ben blij zo veel reacties overal te lezen dat mensen alleen maar strijdlustiger geworden zijn en willen vol houden ondanks wat gepasseerd is in Den Haag.Wat natuurlijk puur machtsvertoon was en nergens op sloeg en dat zelfs passanten een klap van het gezag ontvangen hebben zegt eigenlijk meer dan genoeg. Wij waren totaal niet gewelddadig maar de politie en ME zeker wel, ze provoceerden gewoon de boel.Ik denk ook zeker dat de volgende keer nog veel meer mensen zullen komen, maar weet je zoiets moet groeien hoewel er wel al veel meer waren als toen in Amsterdam. Maar we houden vol en Samen sta je Sterk.

   Groetjes Gre

 4. Gre, goed geschreven, ik was er al om half 11 toen het malieveld langzaam vol ging lopen. Was heel vreedzaam, geen mens die agressief gedrag toonde. Het ging pas mis toen een groot aantal mensen die jongen achterna ging naar het Binnenhof waar hij zei net vandaan te komen, terwijl iedereen wist dat het Binnenhof verboden terrein was, dat was door Break the System al bekend gemaakt…
  Maar dat houdt nog steeds niet in dat vreedzame betogers zo aggressief mogen worden aangepakt door politie en ME….Filmpjes zat waarop buitensporig gedrag van de ME te zien is, ik werd er misselijk van, heb het allemaal niet afgewacht en ben weer op de trein naar huis gestapt rond die tijd…Maar ook ik kom volgende keer weer, vanavond even kijken naar Pow ned op Nederland 3 om 21.15uur, benieuwd wat die laten zien…

  Voor de organisatie niets dan lof, zij hebben veel tijd en eigen geld in deze demonstratie gestoken voor

 5. Beste Micheal,
  Er ging op 27 januari een break bus vanaf de Gamma in Koog aan de Zaan, voor 2,50 euro retour. Dit bericht heeft dagelijks op Carpool the System gestaan en er waren zelfs nog enige plaatsen beschikbaar.

  Ik woon zelf in ZOBeemster en ben er zelf ook mee naar Den Haag geweest en ondanks alle tegenslag op het Malieveld een hele mooie dag gehad.

  Er was door de organisatie zelfs gezorgd voor koffie, thee, broodjes fruit etc. en dat alles inclusief.
  Volgende keer beter opletten dus 🙂

  Groetjes, Geertje.

 6. Ik sluit mij ook bij aan. Het zou ook nuttig zijn de Nummers van de politie agenten en ME’ers te noteren. deze staan op de ruggen en schouders. Bij klappen kan je ze aansprakelijk stellen als je lichaamlijke klachten aan over houd.
  Wat IK mij afvraag is : WAAR IS DIE AMNESTIE INTERNATIONAAL NU MET HUN MENSEN RECHTEN. Het is Nederland maar en geen buitenland waar ze geld voor krijgen!! LEES: ONZE BELASTINGCENTEN!!!

  • Dag John,
   Dank je wel voor de tip die nummers zullen we zeker de volgende keer noteren indien dat nodig is, hoewel ik wel hoop dat wanneer we de volgende keer demonstreren dat de gemeente Den Haag begrijpt en ziet dat we een geweldloze demonstratie willen houden. Ook op 27-1 was het een geweldloze demonstratie ik begrijp dan ook niet wat hun bezielt heeft, trouwens niemand begreep daar iets van. Het was vanuit de kant van politie en ME een beschamende vertoning van onnodig geweld en machtsvertoon. Vele riepen op het laatst uit totale verbazing ook dat we in een politiestaat beland zijn en gezien het optreden daar heel begrijpelijk want het sloeg nergens op de enige klappen die er uitgedeeld zijn, die zijn door de ME en de politie uitgedeeld. Zelfs de oude vrouw die een mep kreeg van politie te paard was gewoon een voorbijganger. Maar goed ik hoop echt dat de gemeente Den Haag en die burgemeester daar in ziet dan wij zeker geweldloos willen demonstreren en ons dat recht niet hoort af te nemen.

   Groetjes Gre

Geef een antwoord