12. STECR richtlijnen

21 Juni 2009

 
Zoals ik in het laatste gedeelte van verhaal 11 ook schrijf, hebben we een officiële excuus brief gekregen van het UWV als antwoord op onze klacht.
Persoonlijk vind ik dit wel netjes, tenslotte is het ook zo dat ze in deze tijd een ontzettende hoge werkdruk hebben bij het UWV, nu er zo veel mensen ontslagen worden.
Maar wij blijven wel met de ellende zitten dat door dat lange weg blijven van het Deskundigenoordeel de werkgever  blijft weigeren om het ziektegeld uit te betalen.
En tja, wij zijn niet bemiddeld of hebben een grote spaarpot, dus wat nu…..
De komende maand  kunnen we wel van ons kleine spaarpotje de rekeningen betalen en we kunnen zo goedkoop mogelijk eten.
Maar als dit voort gaat duren kunnen we dit nooit opvangen.
 
Onze advocaat is met vakantie, maar heeft gezegd dat als het ziektegeld niet gestort is de laatste dag van de maand, dat we dat onmiddellijk moeten melden aan haar secretaresse.
En deze zorgt er dan voor dat onze advocaat het te horen krijgt.
We nemen zonder meer aan als dat het geval is, dat onze advocaat zeker in actie zal komen en hebben onze hoop op haar gevestigd.
Om eerlijk te zijn hopen we , ik denk tegen beter weten in dat die werkgever het ziektegeld nu gaat storten nu het oordeel van het UWV is dat mijn man wel degelijk arbeidsongeschikt is.
Maar zoals ik al eerder zei, deze werkgever is niet bepaald een beste dus we verwachten nog steeds dat hij misschien geen ziektegeld betaald.
 
We hebben daarom al onze rekeningen van de komende maand  bij elkaar gezocht en opgeteld, om te kijken of we genoeg hebben op de spaarrekening om deze te betalen.
Gelukkig is dat zo, hoewel er niet veel over blijft als we alles betaald hebben.
Voordat onze advocaat met vakantie ging, hebben we nog aan haar gevraagd via de mail of het mogelijk is om een tijdelijke bijstanduitkering aan te vragen indien we te kort komen.
Maar daar hebben we nog geen antwoord op gekregen.
Wij wonen in een huurhuis en je wordt er tegenwoordig snel uit je huis gezet als je de huur niet kan betalen en we weten niet hoe lang dit gaat duren vandaar toch deze vraag aan onze advocaat.
Eigenlijk is het van de zotte dat je door toedoen van zo’n werkgever het risico loopt om ook nog eens uit je huis gezet te worden.
We willen er in ieder geval alles aan doen om dit te voorkomen.
Maar toch is het een feit dat dit op die manier helemaal buiten je schuld om kan gebeuren.
Ik denk ook nu pas heel duidelijk dat er veel mensen misschien wel in dezelfde positie kunnen zitten als wij, en erger nog dat ze daardoor hun woning kwijt raken buiten hun eigen schuld om.

Het is een schande dat hier in Nederland de werknemers daar niet beter tegen beschermd worden.
Tegenwoordig lijkt het wel of ze van hogerhand in  Den Haag de werkgevers alle rechten geven en de werknemer weer Jan met de pet in de hand willen maken…echt schandalig.
Als de werkgever geen werknemers had die zich uit de naad werkt voor hen zijn ze toch zeker nergens…..
 
23 Juni 2009
 
Middags met de post horen we voor het eerst weer iets, deze keer tot onze verbazing opnieuw een uitnodiging van die arbodienst om op 1 Juli 2009 te komen op het spreekuur.
Opmerkelijk is, dat mijn man bij diezelfde arbo arts moet komen, als de vorige keer.
Dezelfde arts die toen zei dat volgens de STECR richtlijnen mijn man niet ziek gezien kan worden deze arts heeft de uitslag van het Deskundigenoordeel ook toe gestuurd gehad.
En….deze arts daar moet mijn man nu opnieuw naar toe………
Ik ben online eens even wezen kijken wat die STECR richtlijnen dan wel zijn, u kunt dat lezen op de onderstaande link.
 
Volgens mij een nogal onsympathieke regeling tegenover werknemers, gemaakt op het voordeel van werkgevers.
Door deze arbo dienst wel heel erg steriel gebruikt en zeker geen rekening gehouden met de diagnose van de huisarts en maatschappelijk werker.
Bij mij komt die regeling over, als dat je een burn-out hebt of overspannen bent en daar echt ziek van bent, dan ben je volgens hun gewoon in staat zo snel mogelijk weer te gaan werken.
In  het geval van mijn man was dat 14 dagen volgens die arts.
De meest opvallende alles zeggende regel die ik daar lees is en ik citeer hem letterlijk,
 
Werknemers en bedrijven kunnen eisen stellen aan de aanpak door arboprofessionals, meestal bedrijfsartsen.
 
Ik denk, deze zin hoef ik verder niet uit te leggen….deze spreekt voor zich!!
Als deze arts  die STECR richtlijnen nog steeds hanteert dan komen we bij die arbo arts geen steek verder.
Hoewel hij ook de mogelijkheid heeft om van die richtlijnen af te wijken, zoals ik daar gelezen heb is de vraag of hij daar gebruik van zal maken.
Aangezien werkgevers blijkbaar wettelijk het recht hebben zich daar in te mengen, zoals ik hier boven in die zin heb laten zien.
Wat blijft er dan voor rechten over voor de werknemers…weinig toch!!
Je voelt je aan de “goden”(werkgevers) overgeleverd en in het geval van mijn man is de werkgever de oorzaak dat hij zo ziek is geworden.
Niet vanwege het ontslag, maar vanwege hoe hij behandeld wordt de tijd daarna!
Volgens mij komt het er op neer, dat een arbo arts in zo’n geval nooit onpartijdig kan zijn, daar er inmenging van de werkgever wordt toe gestaan.
En ja, ik zei het al eerder, deze arts wordt betaald door de werkgever.
 
We hopen dat de arbo arts gebruik zal maken van het feit dat hij van de regeling mag afwijken.
Tenslotte weegt het Deskundigenoordeel toch zwaar mee in deze.
Of dat zo is zien we op 1 Juli als mijn man op spreekuur moet komen.
Hoe dit afloopt leest u in 13. Terug naar de Arbo Arts….

Geef een antwoord