Eigen risico Zorgverzekering!

edith_schippers

Eigen risico Zorgverzekering.

Vorige week heb ik een stukje op Facebook gezet dat ik vanaf januari 2014 tot nu €787,00 heb betaald en dat ik dat niet begrijp aangezien het eigen risico €360,00 is. Vandaag ben ik om uitleg gegaan bij mijn zorgverzekeraar en het resultaat zet ik hier onder zodat andere mensen daar ook iets aan hebben.

De standaardpolis ( Basispakket) zonder Top verzekering:
Alles wat daar onder valt (en dat is bijna alles), daar wordt eerst het eigen risicobedrag voor gebruikt, dus dat betaal je allemaal zelf tot je eigen risico op is betaald de zorgverzekeraar daar helemaal niets aan mee.

De Top verzekering ( extra op het basispakket):
Alles wat daar onder valt daarvan betaal je een deel met je eigen risicobedrag.

Medicatie en behandelingen die uit het pakket gehaald zijn, moet je gelijk zelf voldoen en/of krijg je daar zelf de rekening van thuis gestuurd. Die rekening gaat niet naar de zorgverzekeraar.

Ziekenhuizen mogen tot drie jaar lang rekeningen declareren, dus met andere woorden zoals in mijn geval, ik ben in 2012 in een ziekenhuis geweest in Apeldoorn (dat valt onder het eigen risico) en in 2014 hebben ze daar pas de rekening van naar de zorgverzekeraar gestuurd.
Bijna twee en half jaar later moet ik deze nog voldoen omdat ik in het jaar 2012 mijn eigen risico niet helemaal opgemaakt heb.

Slotconclusie:
Wanneer je dus in bijvoorbeeld 2012 in een ziekenhuis bent geweest, kan het goed zijn dat je in 2014 daar alsnog het eigen risicobedrag van moet betalen indien je in 2012 het gehele eigen risico niet hebt opgebruikt!

En zo kan het gebeuren dat je in 1 jaar toch veel meer moet betalen als het jaarlijkse eigen risicobedrag van €360,00 en dat is wat mij nu overkomen is. Precies dat is mij overkomen en zo kon dus mijn rekening die ik zelf moet betalen oplopen tot €787,00.

Vele mensen kan dit zelfde overkomen als dat mij gebeurd, een ondoenlijk hoge rekening per jaar veel hoger als dat het jaarlijkse eigen risico is.
De rede daarvan is dat minister Schippers de afspraak met de ziekenhuizen gemaakt heeft dat ziekenhuisrekeningen nadat je er geweest ben 3 jaar lang gedeclareerd mogen worden.

Aangezien, ziekenhuizen daar heel laks in zijn kan je daar behoorlijk van in de problemen raken. En dan te weten dat in 2015 de premie + het eigen risico weer omhoog gaan dankzij minister Schippers van de VVD!

© Gre Hulspas 2014

Geef een antwoord