door Midden Gehakt

Dit gedicht heb ik speciaal geschreven om jonge kinderen die in een echtscheiding (vechtscheiding) verzeild zijn geraakt…een keer een stem te geven.
Uit ervaring weet ik hoe vreselijk heftig dit een jong kind raakt en hoe doormidden gehakt zij zich voelen, want zij houden toch immers van beide ouders.

Door midden gehakt

 

Wie ben ik
dat ik altijd zo nodig mijn best moet doen
en ik zo heel graag heb een dikke zoen
ik moet dragen zo veel pijn
en wil zorgen dat iedereen het heeft fijn.

 

Nog klein en nu al met een rugzak vol geladen
een vaag gevoel, mijn eigen ik verraden
waarschijnlijk, beter niet geboren
als kind bijna nergens bij voelen horen.

 

Ik ben
een doormidden gehakt kind
die beide ouders bemind
ze zien mij nu vaak niet staan
zijn meer met zichzelf begaan.

 

Een kind in nood
mijn ouders gaan scheiden
ik wil van niemand medelijden
wil en kan er niet over praten
voel mij eenzaam en verlaten.

 

Sorry, kind
je ouders houden niet meer van elkaar
het kleine kind is nu marktwaar
wordt verkast naar een andere stad
zijn jeugd voor goed beklad.

 

Tja jammer,
Hij gaat dan naar een andere school
het voelt aan als op zijn kop een pistool
met verdriet en een krampachtige lach
zeg hij al zijn vriendjes gedag.

 

Zijn sporttas
vanaf nu, hij moet in de kast
zijn cluppie. het is te ver, dus een last
alles is hem af genomen
en weg zijn al die mooie dromen.

 

En zijn familie
weet je wel, die van de andere kant
hij mist ze zo, en komt in opstand
gaat dan allemaal stoute dingen doen
en zet iedereen op liefdesrantsoen.

 

Ruzie maken
die twee, dat is het enigste dat over blijft
en hij er tussen, angstig en verstijfd
pfff zijn moeder een nieuwe vriend
en hij krijgt steeds straf, volgens hem onverdiend.

 

Gescheiden ouders
hij krijgt een nieuw leven of hij wil of niet
ook al doet hem dat ontzettend veel verdriet
hebben zij wel idee wat dit betekend voor zijn verdere leven
hij is en blijft immers, voor altijd met beide verweven.

 

 © Gre Hulspas

6 gedachten over “door Midden Gehakt

 1. Zo, heftig gedicht moeders…Als ik dit lees, ben ik blij dat mijn ouders bij elkaar zijn, want wat een verdriet moet zo’n kind hebben van gescheiden ouders…Ja, aan kinderen wordt vaak niet gedacht, alleen zichzelf inderdaad.
  Het kind heeft er niet om gevraagd, maar verliest het meeste…
  Goed dat je dit heb kunnen schrijven…!

  Liefs van mij xxx

  • Hoi Angelique,

   Ja heftig hè, en net zo je zegt ook heel erg waar een kind betaald de rekening het allermeest en soms heeft men daar weleens geen erg in.
   Iedereen die gewoon een jeugd heeft gehad met beide ouders is een bofkont….

   Bedankt lieverd voor je lezen en je fijne berichtje,

   Liefs Ma xxxxxxx

 2. Wat een prachtgedicht Gré, en inderdaad, in het vuur van een echtscheiding vergeet men wel vaak om in de éérste plaats naar de kinderen te kijken en aan hun gevoelens te denken !

  Zelfs al zijn mijn man en ik met alle intelligentie uit elkaar gegaan, heeft de jongste – een nakomertje – die nog thuis en klein was, ondanks dat wij dachten eerst aan hààr te denken, er toch onder geleden…
  Maar met veel geduld en veel uitleg is alles ook met hààr toch weer goed gekomen… Gelukkig !!

  Ik hoop dat véél aan scheiding denkende ouders dit lézen !!!!
  Liefs, hanny

  • Hoi Hanny,
   Dank je wel voor het mooie compliment over dit gedicht, tja meis ik zelf ben ook een kind van gescheiden ouders….jullie hebben het gelukkig fijn aangepakt zodat het met jullie kind helemaal is goed gekomen.
   ik heb jaren les gegeven en zo veel kindertjes gezien waarbij dat minder goed ging, veel van die kindertjes storten toen wel eens hun hart uit bij mij en ik deed dan zo veel ik kon voor hun….maar helaas vele zijn toch heel erg beschadigd uit de strijd gekomen, vandaar ook dit gedicht ik dacht deze kindertjes moeten nu via mij maar eens eindelijk een stem krijgen….. en weet je ouders in diep verdriet doen dit ook niet expres maar het gebeurd wel….
   ook ik hoop van ganse harte dat vele dit lezen.

   Nogmaals bedankt lieverd voor je lieve reactie,

   Liefs en een dikke knuffel,
   Gre

  • Hoi Contje,

   Dat is zeker zo ook dat kinderen vaak de schuld bij zichzelf zoeken en daar dan de nodige schade van oplopen. Dat is precies de rede dat ik dit gedicht gemaakt heb, om daar eens aandacht voor te vragen ik hoop dan dat ouders dit lwezen en meer rekening met de kinderen houden wanneer zij zich in zo’n situatie bevinden.
   Dank je wel voor je bezoekje aan mijn blog en je fijne berichtje
   Groetjes en een dikke knuffel Gre ♥

Geef een antwoord